Chrupiący chłodnik Yaquitti. Bo wszystko w nim chrupie. I świetny sposób na upały.
Uwaga podaję przepis na duży gar dla 4 osób w rodzinie i na dwa dni
5 kubków jogurtu naturalnego (dużych)
1 duży kubek kefiru
1 filiżanka mocnego barszczu na zakwasie - opcjonalnie dla zabieganych barszcz instatnt ale mocny z kilku łyzeczek
2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego
1 papryka
1 kalarepka
pęczek rzodkiewek
pęczek dużego, chrupkiego szczypiorku
seler naciowy
1 ogórek zielony duży
4 jajka na twardo
sól i pieprz do smaku
garść tymianku do posypania
Jogurt, kefir i barszcz dokłądnie wymieszać, dodać przyprawy i czosnek posiekany. Wymieszać raz jeszcze. Warzywa chrupkie pokroić w kostkę, jajka posiekać grubo lub pokroić krajalnicą w plasterki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do basy jogurtowej z barszczem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny,
Najsmaczniejszy jest następnego dnia.
Przed podaniem posiekać tymianek i posypać chłodnik.
Komentarze
Prześlij komentarz